Po úspěšném složení prvních dvou semestrů jsem se rozhodl sepsat pro nastupující prváky nějaká doporučení do semestru prvního. Zde jsou.

Předměty z prvního semestru

BI-CAO (Číslícové a analogové obvody):
V tomhle předmětu složitosti nehledejte. Na přednáškách se zlehka probírají všerůzné rezistory, kondenzátory, cívky a podobné elektrické legrace, načež na cvičeních se tvoří obvody a obvodové rovnice. Vše se dělá v programu Wolfram Mathematica, se kterým si jistě užijete více než dost. Při písemkách je možnost používat jakoukoliv externí paměť, vyjma paměti svých kolegů, takže kupříkladu první test se zvrhl jen v ctrl + c ze vzorového zadání a řešení a ctrl + v do testu. Doporučuji nicméně snažit se sbírat body za různé práce a aktivitu, ať pak nemáte takový stres – za dobré výsledky v semestru lze totiž z tohoto předmětu získat známku bez zkoušky, což určitě chcete. Rozhodně je lepší tu a tam ztratit nějaký ten večer s domácím úkolem (a připravit se tak rovnou i na písemky, které se na cvičeních píšou), než se pak trápit ve zkouškovém se zkouškou. Ve výsledku se jedná o jeden z těch pohodovějších předmětů, který je navíc doplněn řadou kvalitních materiálů.

BI-MLO (Matematická logika):
Matematická logika je svým rozvrhem trochu nešťastně řešený předmět. První přednáška, která by měla studenty správně naladit, se zabývá filozofií a historií, čímž studenty sice naladí, ale spíše na vlny delta. Studijní materiály jsou bohužel až zoufale špatné, a to nejen ty poskytované fakultou, takže doporučuji s přednáškami rozhodně ztrácet čas. Hloupá jsou také cvičení, která jsou obtýden, ačkoliv by vůbec neškodilo mít je každý týden. Na každém cviku se píše krátký test, takže cvičící musí za hodinu a půl stihnout probrat to, co studenti mají umět z přednášek, napsat test a probrat aktuální látku. Věřte, že se to nestíhá a pouze to přispívá ke špatné atmosféře na cvičeních. Zkouška je rozdělená na tři části, z nichž povinná je jen první, ale upřímně si ji příliš nepamatuji, takže bych vás jen odkázal na fit-wiki. :)

BI-PAI (Právo a informatika):
Předmět vedený Mgr. Františkem Šejnostem (leč se ke mně doneslo, že se ho prý fakulta zbavila, co je na tom pravdy netuším). Ano, tím Šejnostem, který obhajuje u soudu Hušáka ze Sazky. Přednášky jsou vedeny ve stylu kabaretního vystoupení (pakliže na ně kouzelník zrovna přijde), cvika nejsou, zkouška je naprostá fraška, u níž se dávají známky za oblek s kravatou u mužů, za výstřih a úsměv u dam. Nezapomenu scénku se slečnou, která byla ve frontě na známku přede mnou: „Vy máte E? To se mi nezdá… Co byste řekla na C?“ K dobru je ale panu Šejnostovi nutno přičíst to, že se nesnažil nikoho potápět, ba právě naopak. Že pak student, který se na to pečlivě připravil, mohl mít stejnou známku jako dutý student se zářivým úsměvem, to už je zas jiný příběh… Doporučuji ztrácet s tímto předmětem nezbytné minimum času a soustředit se hlavně na programování, analýzu a operační systémy (viz níže).

BI-PA1 (Programování a algoritmizace 1):
Jeden ze tří náročných předmětů v prvním semestru. Nenechte se ukolébat osnovou přednášek a cvičení, v nichž se například cykly vyskytují až ve čtvrtém týdnu. Jakmile začne Progtest, nudit se určitě nebudete. Cože to je ten Progtest? Automatizovaný systém s domacími úlohami, které vycházejí od nějakého čtvrtého nebo pátého výukového týdne a objevují se každou půlnoc vždy z pátku na sobotu. Na každou z těchto úloh máte 16 dní času, což se sice zdá jako hodně, ale nezapomeňte, že to není jediný předmět na naší škole. Větší problém je v tom, že řešení úloh je hodnoceno automaticky, chybí tam tedy onen mírný lidský element. Šaháte v paměti někam, kam nemáte (což není nic složitého), Progtest vás ohodnotí nula body a jediné, co vám řekne je, že vaše řešení nezvládlo (například) test náhodnými hodnotami. Jedno z 25 možných odevzdání je v háji a studente, hledej chybu. Vřele doporučuji řešit domácí úkoly včas a nenechávat je na poslední chvíli – za ten stres to nestojí (přestože stres ke studiu na VŠ neodmyslitelně patří, je lepší se snažit udržovat jej na minimu). Předmět je rozdělen do nepovinných přednášek, oficiálně povinných proseminářů (na nichž se typicky řeší vybraná programátorská úloha, rozhodně doporučuji) a povinných cvičení. Později v semestru dostanete zadání nepovinné semestrální práce (která je sice jednoduchá, ale pakliže jste se nenaučili myslet pořádně na abstraktní úrovni, také se zapotíte) a následně se píše test u počítače. Vše je završeno nelehkou zkouškou, která se vším všudy dělá z PA1 zdaleka časově a nervově nejnáročnější předmět. Rozhodně nepodceňovat!

BI-TV1 (Tělesná výchova I):
Zde není moc o čem psát, před samotným začátkem semestru si na stránkách UTVS (Ústav tělesné výchovy a sportu) vyberete sport, datum a čas a tam pak chodíte. Různí „trenéři“ (nebo jak je jinak nazvat) pak už řeší své sporty indivindy, ale obecně platí, že zápočet je za docházku a za jeden semestr jsou povoleny dvě neomluvené absence. Já měl v prvním semestru ping-pong, ale příliš mě to nebavilo. Leč zápočet jsem dostal.

BI-UOS (Úvod do operačních systémů):
Druhý z Killing Three. Ne, že by byl předmět až tak těžký, ale spousta studentů podcení nutnost učit se nazpamět UNIXové terminálové příkazy včetně správné syntaxe. UOS je rozdělen do přednášek a cvičení, obojí je nepovinné, jen je potřeba docházet na písemky, které se v semestru píší tři (+ zápočtová na konci semestru). I přesto ale doporučuji alespoň na cvičení (které se v tomto případě příliš neliší od přednášek) docházet a dávat pozor, nemáte-li samozřejmě hlubší zkušenosti s administrací UNIXů. Docela zradou je, že UOS není zakončen zkouškou, ale jen klasifikovaným zápočtem. Může se zdát, že KZ je lepší než zkouška, ale zdání klame – v podstatě se jedná o to samé, jen s KZ máte méně času na učení (test se píše již v semestru) a jeden jediný pokus. Nedáš – sorry, tak příští rok. Nedáš ani podruhé – můžeš vybírat novou školu. Nepodcenit.

BI-ZMA (Základy matematické analýzy):
Pro mnohé vůbec nejtěžší předmět a poslední ze Zabijácké trojky. I já s matalýzou dost bojoval, začal jsem se učit každý den týden před zkouškou a tak tak o jeden bod jsem dostal za E. V předmětu se klade největší důraz na integrální počty, tedy derivace a integrály. Dosti se také dbá na sumy a limity. Já šel na FIT z jazykového gymnázia, kde se integrální počty vůbec nebraly a upřímně jsem pak koukal jak vyvoraná myš. Předmět bohužel není řešen nejlépe. Přednášky se konají dvakrát týdně, což obnáší dvakrát challenge. Zaprvé dokopat se tam jít, zadruhé, když už tam člověk přijde, vydržet vzhůru alespoň patnáct minut. Ne, že by ta matematika byla nudná, v žádném případě, bohužel přednes, při němž přednášející jen čte slajdy z notebooku a tu a tam něco vyřeší na tabuli, nepatří mezi nejzáživnější. Horší pak je, když jdete dutí na cviko (protože slajdy jsou bez onoho mluveného projevu nepochopitelné pro člověka, který není zběhlý v matematické symbolice), kde se cvičící studijního kruhu neustále ptá, co jsme proboha dělali na těch přednáškách a jaktože tohle a tamto neumíme. V průběhu semestru se na cvičení píšou čtyři testy a je potřeba mít dohromady z nich alespoň polovinu bodů (pakliže nenasbíráte body za aktivitu). Tady vám pomůže jen pečlivá příprava, pakliže jste na tom s Annou Lýzou, budoucí prváci, jako já před začátkem prvního semestru, určitě obětujte ještě teď nějaký ten čas a alespoň nějaký úvod do integrálních počtů si přečtěte. Zkouška je pak rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou. Za obě je stejně bodů a je potřeba jen přesáhnout i s body ze semestru celkových padesát. Což jde, když v semestru neusnete.

Poslední věcí, kterou bych chtěl zmínit, je FIT-Wiki. Na tomto studentském webu najdete jak různé studijní materiály ke všem předmětům, většinou psané studentskými rukami, tak zadání testů z písemek (testů, které psaly další studijní kruhy), zkouškové otázky a tak podobně. Máte-li již fakultní mail, doporučuji se zaregistrovat.