A jaký že byl druhý semestr? Mnohem těžší než semestr první, i učitelé nás varovali, že druhý semestr bude na FITu tím nejtěžším, co nás potká. Inu, nefalšované síto. Zde je popis konkrétních předmětů.

Předměty z druhého semestru:

BI-LIN (Lineární algebra):
Pro spoustu lidí strašák. Ne, že by počty v lineární algebře byly složité, veskrze se jedná vlastně jen o maticové počty, lidem se nicméně dělá krapet šoufl z kvanta teorie a důkazů, které je potřeba se naučit. Zatímco Základy matematické analýzy z prvního semestru byly spíše jen o počítání, Lineární algebra je spíše jen o dokazování. Teorii se také věnují dvě třetiny zkoušky. V průběhu semestru se nepíše žádný test, nicméně jsou každý týden na webu domácí úkoly za body. Ty ale u většiny cvičících (čestnou výjimkou je doktorka Kalousová, shodou okolností taktéž přednášející) nejsou povinné, takže se můžete směle bavit až do zápočtového testu ke konci semestru. Za něj můžete dostat až dvacet bodů, přičemž nutností, aby vás pustili ke zkoušce, je mít ze semestru (plus ze zápočtového testu) bodů alespoň deset. Přednášky jsou určitě lepší než ty z matalýzy, osobně mi více stylem přednášení sedl Olšák. Hodinová distribuce (dvakrát týdně přednáška, jednou cviko) je totožná jako u matalýzy. S úkoly sice strávíte mládí, přesto je doporučuji dělat, ať si trochu naženete bodíky, zároveň se tím připravíte na zápočťák a zkoušku. V zápočtovém i zkouškovém testu jsou za špatné odpovědi záporné body, takže na to bacha. Přestože spousta studentů říká, jaká je lingebra zabiják (zvláštní věta), mně připadala jednodušší než již několikrát zmíněná analýza.

BI-OSY (Operační systémy):
Přestože by se mohlo zdát, že OSY navazují na UOS (Úvod do operačních systémů) z prvního semestru, není tomu úplně tak. Zatímco v UOSech se řešil víceméně jen UNIXový terminál, v OSech se zaměříte na Céčko a programování vícevláknových a víceprocesových aplikací. Všechny úkoly (za nás byly dva, ale roznášejí se fámy, že by nyní měl být každý týden jeden, co je na tom pravdy netuším) a semestrální práce jsou na Progtestu. Můžu vás ubezpečit, že ačkoliv jsou OSY velmi zajímavým předmětem, Progtest a zejména praktická příprava na zkoušku vás naučí jej nenávidět. Za semestr můžete na Progtestu získat 60 bodů, k zápočtu potřebujete 30. U zkoušky pak můžete na drtivou většinu programování zas zapomenout, tam se po vás totiž bude vyžadovat výpočet velikost stránek, velikosti filesystémů, struktura tabulky stránek, rychlostí RAIDových polí a mnohých dalších legrácek. Také můžete mít bodů ze semestru kolik chcete, ze zkoušky musíte mít alespoň polovinu (tedy 20 ze 40). Jediná zkouška za celý první rok na FITu, kterou jsem si musel jednou zopakovat (a na tento další pokus jsem ještě musel jeden bodík ukecávat).

BI-PA2 (Programování a algoritmizace):
Jednoduše pokračování PA1. Předmět je řešen v totožném stylu, pouze se přeorientujete z C na C++, zejména se v tomto předmětu tedy studenti učí objektově orientované programování (OOP). Opět si potykáte s Progtestem a vlastně jediný rozdíl je, že je zde povinná semestrální práce (vlastní výběr tématu – já měl šachy v SDL, rozsah cca 2000 řádků kódu) a nepovinná zkouška. Zkouška je sice nepovinná, nicméně jakmile se na ní přihlásíte (a chcete si zlepšit známku třeba z C na B), ztrácíte nárok na známku ze semestru a klidně se vám může stát, že skončíte s ubulenýma očima a Fkem v KOSu, přestože vám předmět bodově vychází na B. V druhém semestru jsou PA2, OSY a LIN součástí Unholy Trinity, tedy předmětů, které vám dají nejvíce zabrat.

BI-SAP (Struktura a architektura počítačů):
Libovka. Nemáte-li nicméně hardwarové sklony, budete cedit mezi zuby nadávky jako já. VŘELE! doporučuji chodit na přednášky a prosemináře. Já tam nechodil a musím říci, že mi tento předmět naháněl snad větší hrůzu než algebra. Na cvikách si budete hrát s assemblerem, kreslením logických hradel a podobných srand a následně to budete nahrávat do různých kusů hardwaru. Rozdávají se domácí úkoly, za něž jsou body, a v semestru se píší tři testy. Stejně jako v prvním semestru v Číslicových a analogových obvodech i zde můžete za dobré výkony v semestru dostat známku bez zkoušky. Paradoxně to byl i můj případ, takže vám o zkoušce nic nepovím. Jeden z předmětů, kde opravdu důrazně doporučuji dávat si pozor na docházku.

BI-TED (Tvorba elektronické dokumentace):
Snad jediný pohodový předmět v druhém semestru. I zde se sice setkáte s Progtestem, nicméně úlohy na něm opravují cvičící. V průběhu semestru dostanete celkem pět úloh (z toho první tři progtestové). Jsou jimi zpracování textu v LaTeXu podle PDF předlohy, dále zpracování grafu v GraphVizu a diagramu v GNUPlotu (obojí taktéž podle předlohy); neprogtestové jsou prezentace v PowerPointu/Impressu a zároveň v Beameru a zpracování zdrojového kódu v Doxygenu. Velmi jednoduchý předmět, ze kterého je těžké dostat horší známku než A. Hloupé je, že za nás byly přednášky v půl osmé ráno, takže přednášející přednášel třem lidem a cvika byla nepovinná. Já byl na jediném cviku a dvou přednáškách a mám za A. Podotýkám, že ani s jedním z uvedených nástrojů (až na PowerPoint a Impress) jsem v předtím v životě nepracoval.

BI-TV2 (Tělesná výchova II):
Totéž, co TV1, tudíž snad ani nemusím popisovat. Easy peasy.